onsdag 29 maj 2013

Planera, skapa och förklara en rabatt!

Jag hade ju bestämt mig för att satsa på framsidan och pallkrageodlingen den här sommaren och detta har jag också hållit mig till. Den stora rabatten på framsidan, som leder fram till husets entré har fått ett rejält lyft. Jag känner därmed att jag kommit så långt att jag kan skriva och berätta lite mer.

Jag älskar ju det här med att planera trädgård. Jag läser trädgårdsböcker och trädgårdstidningar så det står härliga till! Men ibland har jag lite svårt att göra mig förstådd när så mycket tankar, drömmar, växtsorter och bladfärger flyger omkring inne i huvudet. Glömmer aldrig när jag skulle förklara en komposition av matchande blad till en rabatt i förra huset för en vän och möttes av stora ögon där frågetecknen stod skrivna över ansiktet. Ha ha! Och jag som tyckte att jag förklarat så bra! :) Jag ska alltså försöka att vara lite mer pedagogisk än den gången!

För det första ska rabatten matcha vår 60-talsvilla i rödbrunt tegel. Därför går bladfärgerna i mörkt grönt, mörkrött och lite silvergrått. När blommorna dyker upp matchar de i vitt, mörkt rött/svart och vitt med rosa strimmor. Läget är öster med ganska mycket sol och normalmycket fukt- inte så kräset alltså! Därför kunde jag alltså fokusera på färg mer än förhållandena.
Det ska ju inte bara blomma en kort liten period. Därför börjar säsongen med kungsängslilja i mars/april, tulpanerna avlöser dessa och blommar i maj. I juni kommer klematis och i juli rosorna. Sist ut är de stiliga höstanemonerna.
Som ni förstår är det nu tulpanernas tid: De har blommat längre än förväntat och är snart överblommade. Just nu ser de ut som överdådiga primadonnor på väg att gå till sängs.
Den legendariska trädgårdsdesignern Heidi Palmgren skulle förmodligen fnysa åt att jag startar med "pyntet", blommorna alltså. För henne, som skrivit den lika legendariska boken "Trädgårdens rum" med Christel Kvant, är det den gröna stommen; trädgårdens tak, väggar och golv som är det viktiga.
Den här rabattens vägg eller låt oss kalla det fond, är en mörk idegranshäck. Den är egentligen ingen häck än, men vänta bara! Om något år är den en mörkt grön bakgrund åt de olika blommorna. Vårt hus har dessutom en hög sockel på den här sidan. Den skapar en märklig känsla av att huset inte riktigt är förankrat i marken. Min lilla idegranshäck i vardande ska alltså även tjäna som täckmantel för sockeln och knyta ihop huset med det gröna.
Mitt i rabatten står tujakloten för att bidra med stadga åt rabatten. Jo, jag älskar buxbom, men dels växer den inget vidare här i Mellansverige och dels är jag lite orolig över buxbomssjukan, vilket gör att jag nöjt mig med det näst bästa(näst vackraste).


Gången framför rabatten är gjort av skifferplattor, vilket jag ville jobba vidare med. Därför lade jag stenkross av samma material runt de små tujaträden som ramar in trappen. Träden har sin motpart längst bort i rabatten. Dessa tre träd får då lov att bilda rabattens tak. I färgen tar de upp den silvergrå tonen, vilket bidrar till den vintergröna bladskruden.

















Rabattens golv är de olika marktäckarna(nedan) hasselört och alunrot(grå- och rödbladig). De står längst fram. Jag tycker mycket om dem båda. Alunroten för att den ger färgvariation blommorna förutan och hasselörten för de blanka mörka bladen som kommunicerar fint med idegranshäckens grönska (för att uttrycka sig "Ernstigt"). En bonus blir att när de båda sorterna väl tagit fart tjänstgör de som ogrässtopp.

Jaa, det var nog det hela. Nu funderar jag på om jag skulle stoppa ner några funkior runt tujakloten istället för ormbunkarna. Ormbunkarna känns lite spretiga,...får fundera ett tag på saken.
Apropå förra inlägget så kör vi vidare med att jag sover i källaren. Jag är fortfarande genomtrött och har svårt att komma till ro, men timmarna sömn utan avbrott borde snart göra skillnad! Lilltjejen äter dessutom fullstora portioner efter dessa två matlösa nätter.

Det här inlägget var nog mitt längsta hittills. Så nu tar jag nog en paus i någon dag och laddar för ett nytt tema under rubriken "Utmaningen". Det är ännu inte helt "färdigtänkt", men jag är taggad och förväntansfull. (Hoppas du blir lite nyfiken nu!)

Kram!


 







 


 




 

tisdag 28 maj 2013

Att överleva utan sömn

Natten till måndag fick jag nog. Verkligen. Måttet var rågat. Orken slut. Kan man överleva utan sömn? Svaret är nej!

Vår lilltjej, snart åtta månader, åt från början ungefär tre gånger per natt. Efter ca. tre månader blev det fyra- sex gånger per natt för att de sista två-tre månaderna öka till sju-tio gånger per natt. Ja, ni förstår säkert. Det är helt orimligt!!! Ingen, iallafall inte jag, orkar med att bli väckt så ofta. Inte i längden. Inte utan att få sova åtminstone mer än en timma i taget.
Först fick jag svårt att somna på kvällen, eftersom jag visste att hon snart skulle väcka mig. När man ligger vaken och räknar minuterna som försvinner går det inte att somna!

Den sista veckan fick jag dessutom allt svårare att somna om när hon ätit. Av samma känsla. Och så började panikkänslorna att krypa inpå. För ska man orka att ta hand om en bebis och två skolbarn på dagarna behöver man vara hyfsat pigg! 
Natten till måndagen kunde jag alltså inte längre sova alls. Eller snarare, innan klockan blev tre hade jag sovit i en kvart och sedan blivit väckt igen. Jag somnade inte förrän klockan fem, högst medveten om att hon kanske vaknar igen klockan sex. Till slut återstod bara ett konstaterande: Nu klarar jag inte mer!
Det enda positiva i situationen är att mina känslor mot henne är positiva. Min kärlek till henne är stark och orubblig. Trots att den här typen av nätter faktiskt mest liknar tortyr.  Men det går ju inte att klandra en liten människa som bara vill vara nära.
Eftersom pappan har svårt att sova och gärna blir vaken två-tre timmar om han blir väckt på natten har vår deal varit att jag får sova lite extra på morgonen under helgen och att pappa kör de stora barnen till skolan när han kan. Den dealen höll inte längre. Så i går kväll tog jag mitt täcke och min kudde och lade mig på gästsängen i källaren. Mellan mig och vårt sovrum fanns två lager av stängda dörrar. Jag hörde inte ett enda ljud från övervåningen under hela natten!
Så hur hade det gått? Jo, först en timma vak mellan tolv och ett, då hon var ledsen och inte ville ta vällingen. När hon vaknade nästa gång hade klockan hunnit bli fyra. Då somnade hon innan vällingen var klar och sedan vaknade hon några korta stunder. En dräglig natt med mina mått mätt. Och notera att hon alltså inte äter alls! Otroligt! Gissa om hon åt ett rejält lass med gröt till frukost!
Jag är fortfarande för trött för att orka jubla över natten jag fick. Kanske imorgon. En natts lugn till ska jag få, där i källaren. Sedan turas vi om igen. Håll gärna tummarna eller ännu hellre; be en bön att det vänder!

Många kramar!

lördag 25 maj 2013

Bröllop -Dags att köra en outfit?

Idag drar vi neråt till den stora staden för för bröllopsfest! Allt är packat, inklusive bebisen. (De andra två stannar hemma med mormor och morfar.) Vädret är vackert. Bilen går bra. Vi hoppas på en kanondag får det vackra brudparet och för oss!
Dagen till ära blir det ny klänning (från Rules of Mary) och nya örhängen. Bäst att glamma på lite när man har en anledning!
Inte så ofta man går på bröllop längre och då är det ju ännu roligare :)
Många kramar!




torsdag 23 maj 2013

Jag ska måla...

...hela världen, lilla mamma!
När vintern fortfarande hade kvar sitt grepp beslöt vi att måla om vårt "indiska" skåp till ett vitt. Vill egentligen inte ha ett helvitt hem, men skåpet kändes faktiskt som en stor mörk klump mitt i rummet. Nu är det ljust och den lilla ljusslingan lyser som små stjärnor om natten.
Jag är dock inte helt klar med det. Insidan är fortfarande mörk och nu är frågan: Ska det bli vitt, målas i en vårgrön ton eller tapetseras? Vad tror du?
Kram!!





tisdag 21 maj 2013

Äta ogräs!

I lördags gjorde jag slag i saken: Trädgårdshandskarna åkte på och sedan plockades det två liter nässlor. Efter rensning, sköljning och kokning blev det en fin vårsoppa som avnjöts med en klick turkisk yoghurt och ett gott knäckebröd. Smaken går att jämföra med spenat, fast med en något "gräsigare" ton. Om det blir en nästa gång tror jag att jag toppar med lite knaperstekt bacon! Här finns receptet: http://www.ica.se/recept/varens-nasselsoppa-2200/
Jag måste erkänna att jag nog ätit godare soppa, men det är en ganska härlig känsla- att äta upp sitt ogräs! Den kan definitivt rekommenderas :)
Kram!

måndag 20 maj 2013

En sak i taget!

Tja, man skulle ju kunna fortsätta med inläggen på temat "vad härligt det är med vår"! Och det är det ju. Men ibland blir jag less. Less på att det alltid ha 75 projekt som väntar.
Jag har dessutom ägnat ett antal timmar åt Trädgårdsonsdag, Trädgårdshjälpen och Trädgårdstoppen. Och det blir ju inte drömmarna direkt färre av. Så hur gör man då?
Jag blir egentligen inte less av själva arbetet. Det är kreativt, fysiskt och tröttande på ett ganska härligt sätt. Men jag blir uttröttad av att ha de där framtida projekten hängande över mig.
Min fina vän sa så här i början av våren: Nu när ni har ny trädgård får ni ta det lite lugnt första året. Se vad som kommer upp! Planera! Och ställ ut några fina krukor så länge!
Så det försöker jag att göra. Och försöker tvinga blicken att fastna vid dessa vackra blickfång istället för på maskrosor och förvuxna tujor. Jag begränsar mig till att fixa odling i pallkragar och till att fylla entresidans djupa rabatt. Och jodå, det tar sig så smått!
Det kanske inte behöver vara svårare än så. En liten bit i taget och resten, ja det lämnar jag åt sitt öde så länge!
Kram!

"Se på himlens fåglar. De sår inte, de skördar inte och samlar inte i lador, och ändå föder er himmelske Fader dem. Är inte ni värda mycket mer än de?...Gör er därför inga bekymmer."



lördag 18 maj 2013

Jaaa, nu blommar det!!!

Det lyckades! De två sorterna tulpaner blommar! Samtidigt! Ni vet, ibland går trädgårdsplanerna fullständigt i stöpet. Som när jag skulle göra en "lökväxtomelett" i en hink. Tanken var att plantera olika lager av snödroppar, tulpaner osv som skulle blomma i omgångar. Gissa vad som kom upp! Inget! Tja, tanken var ju fin!
Ser du ormbunkarna som är på väg mellan tulpanstjälkarna? Om det går riktigt bra har de vuxit till sig ungefär samtidigt som tulpanerna blommat över. Så att de täcker de vissnande stjälkarna. . . Den som lever får se!
Trevlig helg!

torsdag 16 maj 2013

Att blunda lite och se mycket!

Jo, jag konstaterade ju i förra inlägget att jag faktiskt har möjlighet att njuta av maj i år. Så därför började jag med att slänga ut alla mattor, torka golven och kratta bort grenar som klipptes ner härom dagen. . .
Nej, nog är nog och nu sitter jag på mitt favoritställe just nu. En plats som inte gör några anspråk på mig. Där åtminstone de flesta måsten rinner av. Att den är full med lövträd som minner om "hemma" gör sitt till. Att se en glimt av sjön är en extra guldkant. Nej, jag kanske skulle göra en liten skylt att hänga med ytterdörren där det står: På promenad i parken.
Ibland får man nog lov att blunda lite för allt som måste göras för att kunna se det vackra runt omkring.
Kram!

tisdag 14 maj 2013

Att sätta ett frö!




Nu grönskar det igen! Den här tiden på året är fantastiskt. Jag vet inte hur många år som jag sagt, eller hört andra säga, att maj är den vackraste månaden och i nästa andetag att den går alltför fort förbi. I år har jag faktiskt möjligheten att njuta av månaden maj, Och det tänker jag också göra. Basta!

När allt förändras så fort runt omkring mig blir tiden som går och livets kraft så synlig. Årstider kommer och går. Livet tar fart igen, varje vår. Det är fantastiskt.
Det finns ett kinesiskt ordspråk som lyder: Den som planterat ett träd har inte levt förgäves. Ja, den som lämnar ett träd efter sig har gett något som finns kvar. Det vill jag göra. Det kan jag göra. På olika sätt. I olika tider av livet. Men något slags träd vill jag att det ska bli. Dags att sätta ett frö!
Kram!
 
 




 

fredag 10 maj 2013

Välkomnande hall- igen!

Lediga dagar! Då vill jag både slappa lite och fixa lite!
Igår var det fixardag hemma hos oss. tavlor, nyckelskåp, hallmöbel etc. hade stått och väntat en längre tid. Så skönt det är när så'nt där blir klart! Idag blir det alltså en slappardag :)


Jag gick ju loss med griffeltavelfärg här hemma. En sak jag också målade var en gammal vacker spegel. I nederkanten skruvade vi på porslinsknoppar (inköpta på Gruvgatan 13, liksom krokarna nedan).
Förhoppningsvis slipper vi plocka upp barnens jackor från golvet nu!





















Pallen blev populär- att måla på alltså! Skohyllan återstår däremot -som ni kan se. Där har vi bara en provisorisk lösning. Det blir nästa lilla projekt!

Nu njuter vi av våren- eller hur! Många kramar!













onsdag 8 maj 2013

Bebistips och förrättssallad med det lilla extra!

Nej, vi tar ett recept igen va'?
Till Valborg skulle jag fixa en förrätt, vilket jag nämnde för min frisör. Hon hade ett tips på en enkel, men ändå lite spännande förrätt som jag beslöt mig för att testa:
Lägg babyspenat och ruccola på tallriken. Ett par, tre skivor bresaola på det. Smula över stora smulor av chevr'e. Lägg några björnbär på kanterna och därefter några nötter efter smak. Sist men inte minst: Ringla över lite honung! Mmm. Tack för tipset Madeleine!
Ser ni den lilla nappen i hörnet av bilden? Jag har en liten bebis som verkligen inte tycker om att bli matad, men som däremot tycker att det är ganska trevligt att äta själv. Efter otaliga, misslyckade, försök att få henne att uppskatta gröt fick jag nog och tog bilen till babyproffsen i hopp om att någon uppfunnit någon smart liten sak som kunde vara till hjälp. Det hade någon :)
Den här matnappen är alltså ett hett tips. Man lägger i ett par skedar gröt som bebisen på egen hand kan äta!!! Nåja, kan iallafall hjälpa till litegrann!
Kram!

måndag 6 maj 2013

Små överraskningar!

Det är faktiskt ganska spännande att för första gången uppleva sin trädgård på våren. Vänliga ansikten av scilla och krokus tittar fram lite varstans. Tjocka, gröna rabarberblad dyker upp i landet!
Ja, det blev en riktig trädgårdshelg! (Tusen tack till föräldrarna som grävt i landet och planterat rosor och klematis med mig och till mitt fina syskonbarn som är den bästa barnvakten i världen!!)
Flera av de göromål som känts som berg att bestiga är nu övervunna och idag kunde jag och lilltjejen kliva ut i trädgården och ha lite lagom mycket att ta itu med! Underbart att vara ute och smågreja med en nöjd bebis bredvid. Bäst att lägga den här stunden högt upp i minnesbanken!
Nu är mina kungsängsliljor och tulpaner snart redo att blomma. Jag håller tummarna för att rådjuren har annat att tänka på ett litet tag till.
Kram!

lördag 4 maj 2013

Fredagsfoccacia!

Hade verkligen lördagskänsla redan igår! Anledning? Mina föräldrar, lillebror och syskonbarn kom redan på torsdagskvällen. Därför hade vi hela fredagen tillsammans. Det är en av fördelarna med att föräldrarna är nyblivna pensionärer. Även om det inte är något man ska påminna dem om i onödan ;)

Jag gillar verkligen Foccacia, som känns som en lyxig variant av vanligt bröd. - Även om det var hemskt länge sedan sist! Men igår, när jag hade hjälp med barn och hem föll faktiskt andan på och till fredagskvällsmaten serverades en nyttig variant av Foccacia. Hela sällskapet var inte stormförtjust( läs: de yngre), men annars gick det hem. Plus för ett hyfsat enkelt recept, för att man blev riktigt mätt och för den fantastiska doften som spreds i huset! Tack bloggen "56kilo" för receptet!!! Här kan du hitta det. Kanske till och med blir fler gånger :)
Trevlig helg!

torsdag 2 maj 2013

Uppåt väggarna!

 
God morgon denna vårmorgon! Här skiner solen mot trötta och pigga!

Gårdagen bjöd på fint väder och en nykrattad trädgård. Nu ska jag snart ta itu med att förbereda för odlingslådorna. Jag har ju sått fröer som en tok och då måste man ju ha någonstans att plantera örter och grönsaker så småningom!


Dagens blir ett DIY(do it yourself). Tavelväggar verkar ju vara glödhett i inredningsvärlden. Botaniska tryck syns ju inte heller alltför sällan. Här kommer min lilla variant där blommorna varvas med favoritbilder ur inredningsmagasinen. Grå ramar från Åhléns och träfärgade från Clas Ohlson. Lätt att byta ut när man tröttnar!
Kram!